Vaša Evropa, vaš glas 2017

EU@60: Kam naprej?
V petek, 31. marca, se je na Evropskem ekonomsko-socialnem odboru odvijal glavni del srečanja ”Your Europe, Your Say!”. Na prvem jutranjem srečanju so nas vse udeležence v uvodnem govoru pozdravili predsednik EESC Georges Dassis, podpredsednik EESC Gonçalo Lobo Xavier in ostali povabljeni.
V nadaljevanju smo dijaki na delavnicah predstavili svoje predloge s področja ekologije, ekonomije, zunanje politike, humanitarnosti, šolstva, begunske krize in reformiranja Evrope. V spontano oblikovanih skupinah smo nato razpravljali o predlogih in izmenjevali mnenja. Vsaka skupina je morala nato oblikovati naslov tematike in strnjen povzetek diskusije. Za nadaljnjo obravnavo so bili izbrani naslednji: Skupni okoljski standardi v Evropski uniji, Oživljanje lokalnega gospodarstva s podpornimi programi, Integracija beguncev s pomočjo izobraževalnih programov, Boj proti nacionalizmu z interaktivno izobraževanje, Glas ljudi celotne Evrope, Globlji vzroki terorizma in vloga medijev, Zmanjšanje odpadne hrane in pomoč obubožanim, Enakost spolov, Širjenje političnega zanimanja v EU s pomočjo socialnih omrežij in izobraževanja ter Idealni šolski sistem za boljšo zaposlitev mladih.
Sledil je vrhunec dogodka oz. sej, ko so predstavniki posameznih skupin predstavili svoje ugotovitve, sklepe ter predloge in smo vsi udeleženci z glasovanjem izbrali tri najboljše. Te bodo predstavniki EESC posredovali Evropski komisiji. Izmed vseh pa je največ glasov prejel predlog ”Zmanjšanje odpadne hrane in pomoč obubožanim”.

Jure Ferletič; 3. a

Sodelovanje v projektu Your Europe Your Say 2017 ni bila le priložnost za ogled Bruslja ter sladkanje z belgijskimi vaflji in čokolado, temveč izkušnja, ki nam bo gotovo koristila tudi po zaključku srednje šole.
V treh dneh smo spoznali vrstnike iz vseh držav članic Evropske unije in tistih, ki so sredi pogajanj za vstop. Spletlo se je veliko prijateljskih vezi, izmenjalo kar nekaj domačih naslovov ter, najpomembnejše, dodalo veliko novih prijateljev na Facebooku. Tri dni smo aktivno govorili angleško, kar ni bila le dobra vaja angleščine, temveč tudi dokaz, kako pomembno je znanje tujega jezika. Kritično razmišljanje o aktualnih problematikah, s katerimi se sooča Evropska unija, je od nas zahtevalo, da smo se morali poslušati, upoštevati mnenja drugih ter sprejemati mnoge kompromise. V tem kontekstu smo morali nekajkrat popustiti, nekajkrat pa ostale prepričati v pravilnost našega razmišljanja. Vse to so pomembne veščine, ki jih bomo morali čim bolje obvladati tudi v prihodnje.
Izrednega pomena pa se mi zdi to, da smo dobili občutek, kako se odloča o ukrepih glede aktualne problematike. Spoznali smo, da je resnično težko priti do sporazuma, ki bi zadovoljil vsa stališča, sploh ko govorimo o pomembnih problemih in je za sprejemanje na voljo malo časa.

Tadej Uršič, 3. a

Za tri nadobudne dijake tretjega letnika Škofijske gimnazije Vipava in profesorico Natašo Sever se je četrtek, 30. marca začel že zelo zgodaj. Zarana nas je, še zelo dremave, sprejelo brniško letališče, od koder smo poleteli v Bruselj.  Po prihodu v belgijsko prestolnico in namestitvi v hotel smo se podali v mestno središče. Poleg glavnega trga in znamenitega Manneken Pisa – dečka, ki lula –  smo si ogledali še bolšji trg, kjer lahko človek kupi vse mogoče: od zaprašenih gramofonskih plošč, do zarjavelih ključev. Seveda pa nas je, čisto v škofijskem duhu, zaneslo tudi v cerkev ali dve.

Popoldan pa so nas že čakale resnejše obveznosti. Najprej smo v hiši Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (EESO) doživeli topel sprejem, nato pa v  delavnici, tako imenovanem »icebreakerju«, navezali prve stike s soudeleženci iz triintridesetih evropskih držav.

V petek se je začelo zares: za en dan smo prevzeli vloge članov EESA. Delo je potekalo tako, da smo lahko izrazili svoje poglede na dogajanje in probleme v Evropski uniji ter podali številne ideje, kako bi jih lahko rešiti. Izmed vseh idej smo jih  lahko izbrali zgolj deset, zato smo morali najti skupni jezik ter skleniti mnogo kompromisov. Dan se je zaključil z glasovanjem za tri najboljše predloge od desetih izoblikovanih.

Kljub temu da smo si v soboto (zasluženo) privoščili malo daljši spanec, smo imeli še dovolj časa, da smo se z metrojem zapeljali do Atomiuma in se še enkrat vrnili v center mesta –  po zalogo belgijske čokolade. Potem pa je bil že čas, da se poslovimo od Bruslja ter se odpravimo na letališče, od koder smo se preko Frankfurta vrnili domov.

Ste bili že kdaj povabljeni v squad južnoslovanskih narodov? No, nas je ta čast doletela s strani karizmatičnega Črnogorca Vukana, ki je vsakemu od nas poleg svoje vizitke podaril tudi topel bratski objem.

»Joj, bi plesali maturantje!« je rekel Jure, ko smo zmajevali z glavo nad količinami papirja, ki jih porabijo v evropskih institucijah.

Katja Adamič. 3. a

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.