Raziskovalne naloge

Razstava o Antonu Lavrinu

Na Škofijski gimnaziji Vipava smo 23. junija 2023 uradno otvorili razstavo o Antonu Lavrinu. Ideja, da bi dijaki ŠGV raziskovali življenje in delo Antona Lavrina, se je porodila v pogovoru med Markom Frelihom, arheologom in kustosom v Slovenskem etnografskem muzeju, in profesorico Matejko Fajdiga. K sodelovanju pri pripravi razstave smo povabili dijake prvih letnikov, ki se s kulturo in umetnostjo starega Egipta srečajo pri pouku zgodovine. Na povabilo k sodelovanju pri projektu so se odzvali Eva Grmek, Jasna Fabčič, Jure Peršolja in Pavel Štrancar. Pridružil se je tudi dr. Jernej Vidmar Bašin, profesor zgodovine na ŠGV.

Anton Lavrin je bil v svojem času znan in pomemben človek ter ena najzanimivejših osebnosti, ki izhajajo iz Vipave. Bil je spreten in uspešen diplomat, kot avstrijski konzul v Egiptu se je izjemno izkazal, njegova diplomatska kariera v Egiptu pa se je prepletala z zanimanjem za zgodovino in arheologijo te privlačne dežele.

V sklopu razstave smo na kratko predstavili njegovo mladost in šolanje, glavni del razstave pa je posvečen Antonu Lavrinu kot arheologu in zbiralcu egipčanskih starin. Razstava je v prvi vrsti namenjena dijakom ŠGV v želji, da bi bolje spoznali Antona Lavrina in njegov umetniški doprinos. Ker je razstava zanimiva tudi za širšo javnost, si jo bo v prostorih gimnazije mogoče ogledati skozi celotno šolsko leto 2023/2024.


Matematične raziskovalne naloge

V zadnjih letih so dijaki pripravili veliko raziskovalnih nalog s področja matematike, ki so dosegle visoka priznanja.

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Adventni večer

Dan odprtih vrat

Poglej si tudi video vabilo:

Advent 2023

Slovesni praznik