Tekmovanje v poznavanju števila »PI«

Število pi (3,14) zagotovo vsi poznamo, vsaj iz pouka matematike. 14. 3. je tako postal kar dan števila pi. Tudi na Škofijski gimnaziji smo ga tega dne primerno obeležili, in sicer s tekmovanjem v pomnjenju njegovih decimalk. Pobudo za to je dal g. Alojz Grahor, organizacijo pa je prevzela dijaška skupnost ob pomoči profesorjev matematike.

Dogodek je bil seveda namenjen bolj druženju in predstavitvi talentov iz tega področja. Slovenskemu rekordu (letos 3333 decimalk) se žal nismo približali, so se pa vsi tekmovalci dobro odrezali. S kar 600 decimalkami je zmagala Laura Praček iz tretjega letnika. Opogumila sta se tudi dva dijaka iz prvega letnika, in sicer Uroš Tozan s 205 decimalkami in Matic Kravos s 150 decimalkami. Izkazali sta se tudi Hana Valič s 314 in Mihaela Poljšak z 208 decimalkami. Na koncu je predsednik DS Matej Kompara podelil še simbolične nagrade – Rubikove kocke. Morda pa je to namig, da se nam obeta še eno tekmovanje, in sicer v sestavljanju Rubikove kocke …?

Čestitamo vsem tekmovalcem tudi za trud in za udeležbo!

P. S.: Ker organizatorji niso predvideli tako visokega števila poznavanja decimalk, so bili presenečeni, ko je Laura nadaljevala prek številke 600 – njeno dejansko poznavanje števila decimalk so zato preverili naknadno. Zaokrožila jo je na 900!

Luka Štrukelj, 1. b

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Matura iz KEM

V petek, 14. junija, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz kemije.

Finale ŠGVizija

V ponedeljek, 17. junija, bo v času glavnega odmora potekalo finale ŠGVizije – tekmovala bosta 3. a in 2. b 

OIV vsebine

Od torka, 18. junija, do ponedeljka, 24. junija, bodo za dijake ŠGV organizirane različne OIV vsebine – v teh dneh 

Praznik sv. Nazarija

V sredo, 19. junija, se bomo v stolnici Marijinega Vnebovzetja udeležili slovesnega somaševanja duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.

Dan mladih 2024

V petek, 21. junija, se bomo v dopoldanskem času udeležili Dneva mladih, ki bo potekal v Ajdovščini.