»Skupaj lahko dosežemo več« (TEAM) »Together Everyone Achieves More«

Erasmus + projekt »Together Everyone Achieves More« (po slovensko poimenovan »Skupaj lahko dosežemo več«) je projekt, ki traja dve šolski leti in poleg naše šole vključuje še gimnazije iz Latvije, Italije, Portugalske, Španije in Češke. V projektu si šole izmenjujejo izkušnje na področju aktivnega državljanstva, kritičnega mišljenja, prostovoljstva, kulturne dediščine in podjetništva.

Projekt vključuje izmenjave dijakov. Na vsako projektno srečanje iz vsake države potuje po pet dijakov in dva profesorja. Projektna srečanja se vrstijo takole:

Gulbene https://www.gulbgymn.edu.lv//, Latvija

Srečanje v kraju Gulbene je potekalo med 26. novembrom in 1. decembrom. Udeležili so se ga dijaki in profesorji vseh (v projektu sodelujočih) držav, razen Portugalske. Iz naše šole so se srečanja udeležili dijaki vseh treh paralelk 2. letnikov: Kaja, Aljaž, Andreja, Nika in še ena Kaja 😉 Ker je latvijska gimnazija tudi koordinatorica projekta, je bilo prvo srečanje predvsem uvodno srečanje, na katerem smo postavili nekaj smernic za celoten dvoletni projekt. Vse sodelujoče šole so se tudi predstavile, izbrali pa smo tudi logo projekta (izbran je bil logo dijakinje naše šole – bravo Nika!). Na srečanju smo razmišljali o vključevanju neformalnih izobraževalnih metod v formalno izobraževanje, predstavili smo tudi rezultate vprašalnika o tem, na katerem področju neformalnega pridobivanja znanja so dijaki sodelujočih šol najbolj aktivni, na delavnicah pa smo se srečali tudi z razvijanjem kritičnega mišljenja. Latvijci so nam pokazali tudi svojo bogato kulturno dediščino (zborovsko petje, ljudski plesi), v bližnjem mestu smo si ogledali startup inkubator namenjen izključno mladim, v Rigi pa smo čisto na koncu srečanja obiskali še Saeimo – latvijski parlament. Srečanje v Latviji se je tako dotaknilo vseh tem našega projekta: aktivnega državljanstva, kritičnega mišljenja, prostovoljstva, kulturne dediščine in podjetništva.
Več o srečanju v Gulbene pa v fotogaleriji: https//sgv.si/izmenjava-latvija-26-30-11-2018/

Opava https://www.mgo.opava.cz/, Češka

Srečanje v Opavi se je odvijalo med 11. in 16. februarjem. Ker smo na srečanje odpotovali kar s kombijem, smo s sabo lahko vzeli šest dijakinj. Iz vseh treh paralelk 2. letnikov so bile to: Ana, Hana, Živa, Lara, Lucija in Meta. Srečanja na Češkem so se udeležili dijaki in profesorji iz vseh sodelujočih držav, glavna tema srečanja je bilo aktivno državljanstvo – spodbujanje politične aktivnosti v najširšem možnem pomenu besede. Vsaka šola je predstavila čimveč svojih izkušenj s tega področja, nato pa si je vsaka šola izbrala, katero »dobro prakso« kake druge šole bi želela preizkusiti na »domačem terenu«. Škofijska gimnazija Vipava je po zgledu češke gimnazije v aprilu organizirala »čaj in pogovor z županom«…
Več o srečanju v Opavi pa v fotogaleriji: https//sgv.si/izmenjava-erasmus-team-ceska-11-16-2-2019/

Leon https://www.dominicasleon.es/, Španija

Srečanja v Leónu se je med 13. in 18. majem udeležilo pet dijakinj: Tia, Monika, Maja, Tina in še ena Maja. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj s področja prostovoljstva in socialnega dela ter mediacije. Ker pa v Leónu kar mrgoli kulturne dediščine in umetnosti, je bilo srečanje v Španiji zaznamovano tudi z ozaveščanjem o pomenu (skupne) kulturne dediščine.
Več o srečanju v Leónu pa v fotogaleriji: https//sgv.si/erasmus-team-spanija-leon-13-18-5-2019/

Vipava, Slovenija

Cittanova http://www.liceoscientificoguerrisi.gov.it/,Italija

Calheta http://www.ebscalheta.net/ebsc/, Portugalska

 

Projekt TEAM v medijih

  • Katoliško šolstvo – spletno središče, 7. 12. 2018

http://solstvo.rkc.si/skupaj-lahko-dosezemo-vec/

  • Latnik, 21. 12. 2018, str. 13

https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/vipava/Latnik_204_web..pdf

  • Latnik, 1. 3. 2019, str. 12

https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/ajdovscina/web..pdf    

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30