ŠKOFIJSKA TEČE 2022

V petek, 21. oktobra 2022, smo po koronskih letih ponovno izpeljali športni dogodek »Škofijska teče«. Na stadionu se nas je zbrala velika gruča dijakov in nekaterih profesorjev, pripravljenih, da se podamo na 7,7 km dolgo tekaško traso po razgibani pokrajini v okolici Vipave. Na začetku smo si namestili slušalke z glasbo in ob pisku stekli skozi stadionska vrata proti Zemonu. Na postojanki pri vrhpoljskem pokopališču so nas čakala okrepčila in voda.

Bilo je zelo lepo doživetje in prav poseben občutek je bil videti toliko dijakov, ki se mučijo z enako preizkušnjo kot ti sam. Na začetku je bila prava “gužva”, ki je pričarala občutek z množičnih tekov. Proti koncu smo bili vsi že zelo izmučeni, zato smo bili veseli dodatne spodbude profesorjev, ki so navijali ob poti. Pravo olajšanje je bilo prijetno utrujen priteči skozi cilj ob zavedanju, da ti je uspelo. Večina se je pri teku »lepo« namučila, nekateri pa so kar poleteli na cilj. V ženski konkurenci je zmago s časom 34 minut in 57 sekund odnesla Katarina Ivanušič, dijakinja 4. letnika. Med fanti pa je zmagal Vid Batagelj iz 1. letnika s časom 31 minut.

Zmagovalcema smo postavili nekaj vprašanj o njunem doživljanju teka in športa nasploh.

7,7 KM TEKA JE ŽE KAR VELIKO IN ZA TAKO DOBRA REZULTATA ZAHTEVA TRASA ZELO DOBRO FIZIČNO IN PSIHIČNO PRIPRAVLJENOST. VERJETNO STA ŠPORTNIKA. KAJ TRENIRATA IN KOLIKO ČASA?

Vid: Že šesto leto treniram plavanje. Treninge imam 5-krat na teden, odvisno tudi od obveznosti v šoli.

Katarina: Ko me ljudje, ki me ne poznajo, sprašujejo o hobijih, željah, o tem, kdo sem, se ponavadi definiram kot športnica.☺ Treniram atletiko, letos sedmo leto, s športom na sploh pa se ukvarjam odkar vem zase.☺ V načrtu imam redne treninge trikrat tedensko (ponedeljek, sreda, petek) ob torkih in sobotah pa nek daljši tek, ki služi kot iztek ali kot nabiranje kilometrine.☺ Vendar se tega načrta ne držim prav do pike natančno, ampak ga prilagajam glede na prosti čas in osebno počutje. Je pa nek okvir, s katerim ohranjam disciplino.

SE UDELEŽUJETA KAKŠNIH TEKMOVANJ?

Vid: Udeležujem se plavalnih tekem.

Katarina: Zadnje čase so tekmovanja bolj ob strani☺. Trenutno tečem predvsem zase, za svoje dobro počutje in ne za doseganje nekih visokih norm na tekmovanjih, vendar pa ne zapiram vrat možnostim za kakšno tekmo, ko me bo mogoče zopet zgrabil tekmovalni duh☺.

SODELUJETA TUDI NA DRUGIH TEKIH?

Vid: Na drugih tekih načeloma ne sodelujem, se pa najde tudi kakšna izjema.

Katarina: Zelo rada sodelujem na množičnih tekih, kot so Ljubljanski maraton, razni nočni teki itd. Letos sem prvič tekla tudi za čudovit namen teka WingsForLife, s katerim se zbira denar za raziskave hrbtenice invalidnih ljudi, seveda pa se vsako leto z največjim veseljem udeležim Teka 4 mostov na domačih tleh v Škofji Loki☺.

VAMA JE VŠEČ TEKAŠKA TRASA NAŠE ŠOLE?

Vid: Tekaška trasa mi je zelo všeč, saj je precej razgibana in gre mimo lepe vasi in pokrajine.

Katarina: Zdi se mi prijetna, saj je teren razgiban in s tem teku in predvsem nogam prijazen☺, svoj »plus« doda okolica, ki traso obdaja. V splošnem sicer ne maram tras, pri katerih večkrat tečeš po isti poti, vendar me pri tej ne moti, saj ni monotona, kot se lahko zgodi pri kakšnih mestnih tekih.

KAKO STA SE PRIPRAVLJALA NA »ŠKOFIJSKO TEČE«?

Vid: Na tek se nisem posebej pripravljal, le z občasnimi treningi teka in treningom v Plavalnem klubu.

Katarina: Iskreno, za Škofijska teče se nisem izrecno pripravljala. Treniram (tečem) redno in s tem pridobivam kondicijo in vzdržljivost, ki ju potem preizkusim na kakšnem resnejšem tekmovanju ali dogodku, kot je bil ta☺.

STA PRIČAKOVALA ZMAGO?

Vid: Vedel sem, da sem lahko blizu najboljšim.

Katarina: Letos sem imela namen podreti rekord trase v ženski kategoriji, tako da sem s tem namenom segala tudi po zmagi, vendar pa vanjo nisem bila stoprocentno prepričana in je v enaki meri tako tudi nisem pričakovala, saj sem se zavedala, da bo nekaj dobre konkurence.

KAKŠNI SO BILI VAJINI OBČUTKI OB ZMAGI?

Vid: Bil sem vesel dosežka.

Katarina: Ob zmagi niti nimam posebnih občutkov, ker se mi ta tek zdi predvsem priložnost za vse dijake, da se podružimo na malo drugačen (športen) način, in je zame pri tem dogodku bolj kot tekmovalni duh v ospredju prijateljski ter ljubezen do športa kot takega, ne pa mrzlična želja po zmagi.

GLEDE NA TO, DA ŠPORTU POSVETITA OGROMNO ČASA, VAMA VERJETNO ZELO VELIKO POMENI?

Vid: Šport je zame velikega pomena, saj me uči vztrajnosti. Veliko dobrih veščin iz športa lahko prenesem v vsakdanje življenje.

Katarina: Šport mi pomeni sprostitev telesa in osvoboditev misli od vsakdanjih skrbi ter hkrati aktivnost, s katero krepim svojega duha, telo, disciplino, trmo; področje, na katerem tekmujem sama s sabo, si postavljam vedno višje cilje, kar mi pride zelo prav tudi na drugih področjih v življenju. Šport je zame resnično nekaj, kar me izpolnjuje in krepi. Po mojem mnenju veliko pripomore ne samo k dobremu fizičnemu počutju, pač pa je tudi odlična in ključna sestavina za ravnovesno psihično stanje posameznika.

RAZMIŠLJAŠ O ŠPORTU TUDI V PROFESIONALNEM SMISLU?

Katarina: Moja velika želja je, da bom nekoč lahko vsak dan »športala«, kolikor se mi bo zljubilo☺…, tako da, ja, poklicna kariera bo vsekakor povezana s športom.

Čestitke zmagovalcema!

Ema Černe, 3. a

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.