Prva predstavitev baskin-a v Sloveniji

Redko se zgodi, da se ŠGV-jevci udeležimo novosti, ki je prvič predstavljena v Sloveniji. Vzgojitelja Urška Doblehar in Simon Cigoj, ter profesor Erik Simonič, so se v nedeljo, 22. 5. 2022 udeležili predstavitev Baskin-a, ki se je zgodil v telovadnici Škofijske klasične  gimnazije v Ljubljani. Kaj je baskin? Beseda je sestavljena iz besede basket (košarka) in inkluzija (vključitev). Pri baskinu se košarkarska pravila prilagodijo osebam s posebnimi potrebami z namenom, da se vključijo v igranje košarke. Na ta način se omogoča, da se njim in družbi dviguje zavest, da so tudi oni del te družbe in, da lahko tudi oni lahko doprinesejo k dobrobiti družbe. V tem primeru dobrobit košarkarske ekipe.

Zgodba baskina se je začela pisati v začetku našega stoletja v Italiji. Danes poznajo baskin že v kar nekaj državah. Tokrat se je ponudila priložnost, da ga spoznamo v Sloveniji. Salezijanec Jure Babnik  je prevzel organizacijo priprave in izvedbe predstavitvene tekme v Ljubljani. Predstavit in navdušit za baskin nas je prišel gospod Alberto Andriola, ki je  v Vidmu v Italiji trener tamkajšnji baskin ekipi.

Pri baskin-u se takoj opazi, da poleg dveh košev sta na sredini igrišča pri straneh še na vsaki strani po dva koša, na katere lahko mečejo osebe s posebnimi potrebami. Vsi igralci nosijo dvomestne številke, pri katerih ena izmed njih označuje zmožnost igralca za igranje baskina. V tokratni predstavitveni tekmi sta se pomirili ekipi iz Vidma in Trsta iz Italije. V ekipi so bili včlanjeni poleg oseb z motnjo v duševnem razvoju tudi osebe na invalidnih vozičkih, kar nakazuje na to, kako širok spekter oseb s  posebnimi potrebami lahko sestavlja ekipo baskina. V njej so lahko tudi slepe osebe, saj so pravila igre tako prirejene, da ko bi slepa oseba morala vreči na koš, bi mu nekdo na stranske koše udarjal na košarkarsko tablo. Na ta način bi slepa oseba lahko slišala, kje je koš.

Vipava ima možnosti za razvoj baskina zardi strukture ljudi, ki so v njej nastanjeni. Ko bo dana možnost, da se v Vipavi bliže spoznamo z baskinom, ste že sedaj vsi lepo vabljeni na predstavitev.

Prihajajoči dogodki

Teden molitve

V tednu od 14. do 21. aprila tudi na ŠGV molimo za nove duhovne poklice – akcija poteka pod geslom 

Glasbeni abonma

V ponedeljek, 15. aprila, se bodo dijaki v Kulturnem domu Nova Gorica udeležili glasbenega abonmaja.

Čebelarstvo

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v okviru pouka biologije in v sodelovanju z ROD Ajdovščina spoznavali svet 

Dan zemlje

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v ovkiru pouka biologije obeležili Dan zemlje.

Govorilne ure v aprilu

Govorilne starše za dijake ŠGV bodo v ponedeljek, 22. aprila od 17.15 dalje – prijavite se lahko v tajništvu šole.