Poletna šola klasičnih jezikov v Delfih

Od 24. junija do 1. julija 2017 | Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani |
Državni znanstveni licej France Prešeren v Trstu | Gimnazija Novo mesto
Gimnazija Poljane | Gimnazija Škofja Loka | Gimnazija Želimlje | Klasični licej
Primož Trubar v Gorici | Prva gimnazija Celje | Prva gimnazija Maribor |
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor | Škofijska gimnazija
Vipava | Škofijska klasična gimnazija v Šentvidu

Na šoli bo sodelovalo štirideset dijakov slovenskih klasičnih gimnazij in deset profesorjev slovenskih klasičnih gimnazij, Univerze na Primorskem in Univerze v Ljubljani.
STROKOVNI SVET
Athanasios Markopoulos, Univerza v Atenah
Andreja Inkret, Univerza v Ljubljani
Matej Hriberšek, Univerza v Ljubljani
Jerneja Kavčič, Univerza v Ljubljani
Marko Marinčič, Univerza v Ljubljani
David Movrin, Univerza v Ljubljani
Špela Tomažinčič, Univerza v Ljubljani
Gregor Pobežin, Univerza na Primorskem
Brane Senegačnik, Univerza v Ljubljani
Evropski kulturni center v Delfih sta v šestdesetih zasnovala arhitekta Konstantinos Kitsikis in Antonis Lambakis, dva pomembna predstavnika modernistične šole. Večkratni grški premier in predsednik Konstantinos Karamanlis, ki si je sam močno prizadeval za vstop Grčije v takratno Evropsko gospodarsko skupnost leta 1961, si ga je predstavljal kot središče, v katerem bi države članice postavile vrsto svojih paviljonov, namenjenih srečanjem iz sveta umetnosti, znanosti in književnosti. Zgradili so ga na gozdnatem pobočju neposredno pred vasico, kakih deset minut hoje od arheološkega najdišča, in sicer na zasebnem, štirideset hektarov velikem zemljišču. V prepletu stekla, betona, lesa, kamna, škržatov ter umetniških skulptur je nastal hotel s 45 sobami, zasnovanimi kot niz hišic z razgledom na Korintski zaliv. Ob njem je sodobno konferenčno središče z dvema velikima dvoranama (»Apolonovo« in »Dionizovo«) s skupaj 330 sedeži, tremi pomožnimi dvoranami, knjižnico, razstavnim prostorom in tajništvom, ki skozi vse leto prireja srečanja na temo kulture, umetnosti in izobraževanja. Morda najočarljivejše je odprto (»Frinihovo«) gledališče, ki so ga postavili v hribu nad vsem tem, izčiščena kamnita aluzija na antična gledališča, kjer je prostora za približno 1100 gledalcev. Center skozi vse leto organizira programe, namenjene dijakom, študentom in profesorjem klasičnih jezikov. Kandidati, ki bodo sprejeti na poletno šolo, bodo morali na račun Društva za antične in humanistične študije Slovenije, Aškerčeva 2, vplačati znesek za stroške bivanja (polni penzion) v Evropskem kulturnem centru v Delfih ter za stroške seminarja, oboje skupaj 240 evrov; številka računa je SI56 0201 0009 2240 176 (pri NLB); kot namen pri plačilu izberete kratico OTHR in vpišete »Delfi«. Do odhoda v Grčijo bo treba nato poravnati še stroške prevoza in dveh nočitev na poti, skupaj 160 evrov. O podrobnostih v zvezi s plačilom boste obveščeni hkrati z obvestilom o sprejemu. Učiteljem, ki se bodo udeležili poletne šole, bo fakulteta izdala potrdilo v skladu z zadnjim odstavkom 19. člena Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Več …

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.10 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.