Ogled elektronskega mikroskopa

V ponedeljek, 9. maja, smo maturanti Škofijske gimnazije Vipava, ki smo si na maturi izbrali kemijo, obiskali Fakulteto za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Tam so nam najprej predstavili univerzo, sledili pa sta kratki, zanimivi predavanji o elektronski mikroskopiji in biosenzorjih. Dijaki smo se nato razdelili na dve skupini in si ogledali elektronska mikroskopa ter spoznali, kako poteka delo z njima, kaj in kako se z njima opazuje, za kaj se ju uporablja. Elektronski mikroskop omogoča opazovanje površin na nano skali, torej delcev velikosti 10-9 m, delo z njim pa je zelo zahtevno. Sledil je ogled laboratorijev in predstavitev dela z raznimi aparaturami, napravami, ki se pri tem delu uporabljajo. Ogled smo zaključili še z razstavo o astrofiziki.

Zahvaljujemo se Andražu Mavriču in ostalim zaposlenim za zanimivo predstavitev elektronske mikroskopije in raziskovalnega dela v njihovih laboratorijih.

Polona Boštjančič, 4. a

Prihajajoči dogodki

Delavnica o EU

V sredo, 17. aprila, bomo aktivni v okviru EU tedna mladih. Na šoli bo Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju z 

Literarni natečaj

V četrtek, 18. aprila, se bomo udeležili literarnega natečaja, ki poteka pod geslom “Bodi pisatelj/pisateljica” – srečanje bo v Pionirskem 

Oddaja maturitetnih nalog

V četrtek, 18. aprila, je rok za oddajo maturitetnih seminarskih nalog.

Dan odprtih vrat v vojašnici

V petek, 19. aprila, se bo 3. a razred udeležil dneva odprtih vrat v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi.

Čebelarstvo

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v okviru pouka biologije in v sodelovanju z ROD Ajdovščina spoznavali svet