Ogled elektronskega mikroskopa

V ponedeljek, 9. maja, smo maturanti Škofijske gimnazije Vipava, ki smo si na maturi izbrali kemijo, obiskali Fakulteto za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Tam so nam najprej predstavili univerzo, sledili pa sta kratki, zanimivi predavanji o elektronski mikroskopiji in biosenzorjih. Dijaki smo se nato razdelili na dve skupini in si ogledali elektronska mikroskopa ter spoznali, kako poteka delo z njima, kaj in kako se z njima opazuje, za kaj se ju uporablja. Elektronski mikroskop omogoča opazovanje površin na nano skali, torej delcev velikosti 10-9 m, delo z njim pa je zelo zahtevno. Sledil je ogled laboratorijev in predstavitev dela z raznimi aparaturami, napravami, ki se pri tem delu uporabljajo. Ogled smo zaključili še z razstavo o astrofiziki.

Zahvaljujemo se Andražu Mavriču in ostalim zaposlenim za zanimivo predstavitev elektronske mikroskopije in raziskovalnega dela v njihovih laboratorijih.

Polona Boštjančič, 4. a

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30