OB KULTURNEM DNEVU Z MATEJO GOMBOC IN NATAŠO KONC LORENZUTTI

“O Vrba! Srečna, draga vas domača, kjer hiša mojega stoji očeta …” je v enem izmed svojih sonetov zapisal slovenski pesnik, France Prešeren, čigar praznik praznujemo vsako leto 8. februarja. 

Na naši šoli smo letos praznik obeležili z obiskom dveh znanih slovenskih pisateljic, Mateje Gomboc in Nataše Konc Lorenzutti. Prva je predstavila svojo pisateljsko izkušnjo, predvsem nagrajeni roman Balada o drevesu, dijakom prvega in četrtega letnika, z drugo pa smo imeli srečanje dijaki drugega in tretjega letnika. Nekatere dijakinje smo prebrale njeno knjigo Beseda, ki je nimam in o delu pripravile nekaj vprašanj. Avtorica nam je s strastjo in žarom v očeh razlagala ozadje zgodbe, ki se nanaša na Lebensborn (nacistični program, ki si je prizadeval za čim več otrok arijske rase – v ta namen so celo kradli dojenčke, starši pa poslali v Auschwitz). Govorila nam je o nastanku romana, izvoru naslova, vključila je nekaj zanimivih pogovorov z ljudmi, ki so bili kot dojenčki ukradeni in odtujeni biološkim staršem. O tem bo govoril tudi dokumentarni film, ki ga že pripravljajo. Pripovedovala nam je o pisateljskem poklicu, svojih prigodah in izkušnjah.

Nikoli se ne zavedamo, kako smo lahko srečni, da vemo, kdo smo, kdo so naši starši, dedki, babice. Da poznamo svoje korenine. Marsikdo tega nima. Marsikdo bi dal vse, da bi vedel, od kod izvira in »kje stoji hiša njegovega očeta«. 

Nika Mravlja, 3. c

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.