NA PREDAVANJU O ČRNIH LUKNJAH

Ali ste vedeli, da je v središču naše galaksije črna luknja? Ali sploh veste, kaj to je? Ste se kdaj vprašali po vesoljskih misterijih? Kaj je teorija relativnosti …?

V četrtek, 13. oktobra, nas je prof. dr. Heino Falcke (profesor za astrofiziko delcev in radijsko astronomijo na univerzi Radboud na Nizozemskem) na prijeten in poljuden način, popeljal skozi kozmične skrivnosti v Univerzitetnem središču Ajdovščina na predavanju z naslovom Prva fotografija črne luknje.

V angleščini nam je predstavil odkritje črne luknje, ene najbolj bizarnih in hkrati tudi najbolj temeljnih domnev Einsteinove splošne teorije relativnosti. So ekstremne koncentracije snovi, ki ustvarjajo tako močno gravitacijsko polje, da jim niti svetloba ne more uiti. Notranjost črne luknje je skrita pred našimi opazovanji z dogodkovnim obzorjem, navidezno enosmerno membrano, skozi katero lahko snov, svetloba in informacije vstopajo v črno luknjo, a je ne morejo nikoli več zapustiti (kar pa nasprotuje nekaterim načelom kvantne fizike).

Prof. dr. Heino Falcke je odgovoril tudi na vprašanja kot so:

  • Ali tako dogodkovno obzorje resnično obstaja?
  • Kako vpliva na okoliško svetlobo in snov?
  • Kakšna je v resnici videti črna luknja?
  • Jo sploh lahko vidimo?

Pokazal nam je fotografijo črne luknje in njene temne sence v središču radijske galaksije M87, ki so jo posneli z globalnim eksperimentom Event Horizon Telescope (EHT) leta 2019 ter poustvarjenje opazovanj s podrobnimi simulacijami s pomočjo superračunalnika. Priča smo bili tudi prvi fotografiji črne luknje naše Galaksije, ki je bila posneta pri projektu EHT maja 2022.

Evelin Bajc, 3. c

Vir: Vabilo na javno predavanje Prva fotografija črne luknje

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Zimske počitnice

Od ponedeljka, 19. februarja, do petka, 23. februarja, bodo zimske počitnice. V tem času bo šola zaprta.

Govorilne ure v februarju

V torek, 27. februarja, bodo od 17.00 dalje govorilne ure – prijavite se lahko v tajništvu.

Ogled predstave Zaprta vrata

V ponedeljek, 11. marca, si bodo dijaki ŠGV v Gledališču Koper ob 20.00 ogledali predstavo Zaprta vrata.