Jesenski športni dan, 26. 9. 2017

1. letnik

Prvoletniki smo se odpravili mimo sv. Miklavža – v spodnjem pobočju Nanosa – v Podnanos, da bi si ogledali njegove zanimivosti in se spomnili mož, povezanih z našo zgodovino in kulturo. Fantje so ubrali strmejšo in daljšo pot in si »prislužili« zvit gleženj, dekleta pa lepo, položno, krajšo pot in jo odnesle brez poškodb. Dan je bil sončen in nam bo vsem ostal v lepem spominu.

Monika Tomažič, 1. c


 

 

2. letnik

Pohod s ciljem v Vipavskem Križu je bil rezerviran za dijake 2. letnika. Celotno pot nas je spremljala burja, zaradi previsoke vode v podhodu pa smo bili primorani še za dobra 2 kilometra podaljšati svoje pešačenje. Ko smo že vsi neučakani prispeli v Vipavski Križ, je naš trud nagradil prečudovit razgled nad Vipavsko dolino. V samostanski cerkvi nam je domačinka razkrila nekaj zanimivih podatkov iz zgodovinskega dogajanja na tem prostoru. Po ogledu kapucinskega samostana smo se vsi dobre volje, polni znanja in z nasmehom na obrazu odpravili proti Ajdovščini in od tam z avtobusi proti svojim domovom.

Tamara Humar, 2. c


 

3. letnik

Dijaki 3. letnika smo se za športni dan odpravili na Sabotin. Že jutranje sonce, ki nam je po dolgem dežju končno posijalo, je obetalo lep dan. In res smo se kljub strmi skalnati poti veliko presmejali in občudovali pogled na majhne goriške hiše pod nami. S tem pohodom pa nismo pokrili le športnih aktivnosti, saj nas je profesor zgodovine poučil o preteklosti Sabotina. Tu je namreč potekala meja med Italijo in Jugoslavijo; kraji so bili priča obsežnim bojem med 1. sv. vojno. Imeli smo možnost videti rekonstrukcije takratnih tavern, pa tudi ruševine cerkvice svetega Valentina.

Maja Kobal, 3. a


 

4. letnik

Maturante je pot zanesla v sicer ne pogosto obiskan konec Primorske: želeli smo obiskati domačijo Cirila Kosmača na Slapu ob Idrijci in okolje, ki je predstavljeno v njegovem – letošnjem maturitetnem – romanu Pomladni dan. Pritegnila nas je gospa Karla iz tolminskega muzeja, ki je zelo živo predstavila pisatelja in njegovo delo, pa tudi sami prostori in kraji, ki smo jih lahko primerjali s svojo predstavo ob branju. Pešpot do Mosta na Soči je bila le še daljši sprehod, še posebej, ker ga je podkrepila s hrano in pijačo gostoljubna »škofijska« družina Žbogar iz Idrije ob Bači.


 

Trening atletike

Kar zajetno število dijakov je pred regijskim atletskim tekmovanjem preizkušalo svoje moči na stadionu v Vipavi. Da je šlo »zares«, priča fotografija!

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.