Izzivi pouka na daljavo

Razmere v času epidemije so tudi pred nas, učitelje, postavile nova iskanja. Osnovni cilj na šoli je, da omogočimo pouk slehernemu dijaku kjerkoli je: v šoli, doma, v dijaškem domu ali kje drugje… in ko je učitelj v šoli ali doma.  Seveda se zavedamo, da pouk na daljavo ni enakovreden tistemu živemu v šoli, a iščemo kar najboljše približke. Občasno na učiteljskih srečanjih analiziramo tudi vsebinski vidik, tukaj v nadaljevanju pa bom opisal izvedbene načine, ki jih uporabljamo na šoli.

  • Ko so dijaki v šoli, poteka pouk v šoli kot običajno.
  • Ko je odrejen pouk na daljavo, so vsi dijaki doma, učitelj pa poučuje na dva načina:
    • v spletno učilnico postavo gradivo in zadolžitve, dijaki jih samostojno rešijo in oddajo izdelke,
    • učitelj poučuje preko videokonference.

V praksi se za prvo možnost odločamo poredko. Pouk preko video konference omogoča boljšo kvaliteto, ker je (sicer na daljavo) omogočena komunikacija med učiteljem in dijaki.

  • Pogosto so razmere takšne, da je odsoten posameznik ali več dijakov, ki so v izolaciji ali v karanteni. Takrat učitelj poučuje v šoli, hkrati pa preko videokonference omogoča sledenje pouku na daljavo. Tudi oddaljene dijake vključuje v pouk.
  • Kaj pa takrat, ko je zdrav ali skoraj zdrav učitelj doma v izolaciji ali v karanteni? Našli smo rešitev. Učitelj poučuje od doma. V šoli določimo učitelja pomočnika, ki na začetku ure vzpostavi povezavo in omogoči projekcijo na platno, priključi zvočnik,  kamero in mikrofon. Tisti, ki so doma, spremljajo pouk kot običajno.  Za učitelja je ta izvedba pouka najtežja, saj mora hkrati spremljati tiste v učilnici in druge, ki so doma.
  • Še eno možnost uporabljamo. Učitelji smo v teh dveh letih pripravili vrsto posnetkov naših razlag. Tako v primeru, da učitelj od doma ne more izvajati pouka zaradi bolezni, po dogovoru s pomočnikom v učilnici predvaja njegove posnetke.

Kaj pa oprema? V vsaki učilnici je standardna oprema računalnik z možnostjo video projekcije na platno. V začetku epidemije smo v dobrodelni akciji prosili za finančno pomoč pri nabavi opreme tako za dijake kot za šolo, ki bo omogočala raznovrstne možnosti. Odzvali so se posamezniki in nekateri podjetniki ter darovali sredstva, nekateri pa opremo. Tudi Ministrstvo za šolstvo je pomagalo z opremo. Posodobili smo internetno povezavo, računalnike in nabavili kamere z mikrofoni za vsako učilnico. Oprema ni vrhunska, a je vsak dan v uporabi in deluje. Hvala vsem za darove.

Alojz Grahor, pomočnik ravnatelja za šolo in koordinator pouka

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.