Izmenjava z Girono

IMG_5410

Dijaki prvih treh letnikov smo dopoldne, 18. januarja, začeli s potovanjem proti Španiji. Na različnih mestih v Vipavski dolini smo vstopali na avtobus, ki nas je peljal do letališča v Trevisu. Od tam smo leteli do Barcelone in nato nadaljevali pot z avtobusom do Girone – mesta, v katerem smo preživeli naslednjih šest dni. Na cilj smo prispeli proti večeru, tam pa so nas že čakali naši gostitelji.
Drugi dan smo se vsi skupaj zbrali v šolskih prostorih, kjer smo slovenski dijaki španskim podali nekaj podatkov o Sloveniji, jim predstavili našo kulturo in kulinariko. Po predstavitvah so nas gostitelji popeljali po mestu in nam razkazali staro mestno jedro ter obzidje, zgrajeno že v času Rimljanov. V petek smo dan preživeli v šoli, kjer smo eno uro sodelovali pri pouku, ostali čas pa smo sodelovali pri raznih aktivnostih: s tamkajšnjimi dijaki smo igrali kviz o umetnosti, okušali španske jedi, spoznavali legende ter druge zanimivosti o mestu in okolici. Zvečer nas je čakal skupinski bowling – še nikoli v življenju se nismo bolj zabavali!
Vikend je večini hitro minil, saj se nas je (spet vsaj večina) veliko družila med sabo ali pa šla z gostiteljsko družino na izlet. Naši novi prijatelji so se tukaj izkazali za zelo prijazne, saj so se precej potrudili, da smo se lahko vsi skupaj družili.
Predzadnji dan izmenjave smo se odpeljali v prestolnico Katalonije – Barcelono. Ogledali smo si nekaj največjih znamenitosti, kot je npr. še vedno nedokončana cerkev Sagrada Familia. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, tako da so nekateri odšli po nakupih, drugi pa so si podrobneje ogledali mesto. V Girono smo se vrnili proti večeru in odšli domov, kjer smo pripravili kovčke za odhod. Naslednji dan smo odšli zgodaj zjutraj in srečno prileteli domov.
Spoznali smo veliko novih ljudi, se srečali z novo, drugačno kulturo ter drugačnim načinom življenja, se učili, izboljševali znanje angleščine in še bi lahko našteval. Bila je neprecenljiva izkušnja, ki je nihče na tem širnem svetu ne bi obžaloval izkusiti!

Jure Bužinel, 2.c

 

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.10