Izmenjava s Španijo – drugi del

Drugi del izmenjave s Španijo se je začel v sredo, 22. marca 2017, ko so pozno popoldne na Škofijsko gimnazijo Vipava prispeli španski dijaki s svojima učiteljicama. Sledili so navdušeni pozdravi in druženje pozno v noč, naslednji dan pa sta obe skupini prisostvovali uvodnemu delu programa: goste sta lepo pozdravila in nagovorila ravnatelj Vladimir Anžel in njegov pomočnik Alojz Grahor, nato pa so dijaki v ogrevalnih vajah podoživeli druženje v Španiji. Program se je nadaljeval z dvema filmskima delavnica, pri katerih so dijaki ob vodenju učiteljev komentirali dogajanje v izbranih filmih, izpostavljali središčne teze in zagovarjali svoj vidik glede določenih problematik. Srečanje se je zaključilo s kratkim obiskom mesta Vipave in njenih znamenitosti, ki so jih naši dijaki predstavili španskim.

Naslednji dan se je začel s športnim izzivom, saj so se dijaki med sabo pomerili v tekmi, naslednjo uro pa poslušali predavanje o umetnosti na Slovenskem, ki so jo pomagali izvesti nekateri naši dijaki. Nato so španski dijaki v manjših skupinah prisostvovali uram pouka in ponekod tudi aktivno sodelovali pri njih – tako so lahko dobili pristnejši vtis o tem, kako potekajo učne ure pri nas. Sledilo je prosto popoldne in vikend, ki so ga preživeli z družinami naših dijakov, pri katerih so tudi stanovali. Nekateri so se odpravili na obalo, drugi v Postojnsko jamo, v Ljubljano ali pa so obiskali kakšno drugo slovensko znamenitost.

V ponedeljek je sledil še zadnji sklop programa izmenjave – skupni izlet na Bled in nato v Ljubljano. Prvi del ogleda smo opravili skupaj, saj so naši dijaki pripravili kratke predstavitve o značilnostih pokrajine, mestih oziroma posameznih spomenikih, sledil pa je prosti čas, ki so ga dijaki porabili po lastni presoji in željah. V Ljubljani so imeli v tem času tudi posebno nalogo: v skupinah so morali raziskati mestne ulice in najti določene znamenitosti, ob katerih so se tudi slikali. Po kosilu smo se znova skupaj z žičnico odpeljali na Ljubljanski grad, si ga pobliže ogledali ter uživali v razgledu in prostem času. Sledil je odhod domov, za nekatere dijake tudi ogled gledališke predstave v Novi Gorici, naslednje jutro pa smo se vsi poslovili od naših gostov, si izmenjali darilca in jih pospremili na avtobus, ki jih je odpeljal na letališče.

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Advent 2023