Izmenjava s Španijo – drugi del

Drugi del izmenjave s Španijo se je začel v sredo, 22. marca 2017, ko so pozno popoldne na Škofijsko gimnazijo Vipava prispeli španski dijaki s svojima učiteljicama. Sledili so navdušeni pozdravi in druženje pozno v noč, naslednji dan pa sta obe skupini prisostvovali uvodnemu delu programa: goste sta lepo pozdravila in nagovorila ravnatelj Vladimir Anžel in njegov pomočnik Alojz Grahor, nato pa so dijaki v ogrevalnih vajah podoživeli druženje v Španiji. Program se je nadaljeval z dvema filmskima delavnica, pri katerih so dijaki ob vodenju učiteljev komentirali dogajanje v izbranih filmih, izpostavljali središčne teze in zagovarjali svoj vidik glede določenih problematik. Srečanje se je zaključilo s kratkim obiskom mesta Vipave in njenih znamenitosti, ki so jih naši dijaki predstavili španskim.

Naslednji dan se je začel s športnim izzivom, saj so se dijaki med sabo pomerili v tekmi, naslednjo uro pa poslušali predavanje o umetnosti na Slovenskem, ki so jo pomagali izvesti nekateri naši dijaki. Nato so španski dijaki v manjših skupinah prisostvovali uram pouka in ponekod tudi aktivno sodelovali pri njih – tako so lahko dobili pristnejši vtis o tem, kako potekajo učne ure pri nas. Sledilo je prosto popoldne in vikend, ki so ga preživeli z družinami naših dijakov, pri katerih so tudi stanovali. Nekateri so se odpravili na obalo, drugi v Postojnsko jamo, v Ljubljano ali pa so obiskali kakšno drugo slovensko znamenitost.

V ponedeljek je sledil še zadnji sklop programa izmenjave – skupni izlet na Bled in nato v Ljubljano. Prvi del ogleda smo opravili skupaj, saj so naši dijaki pripravili kratke predstavitve o značilnostih pokrajine, mestih oziroma posameznih spomenikih, sledil pa je prosti čas, ki so ga dijaki porabili po lastni presoji in željah. V Ljubljani so imeli v tem času tudi posebno nalogo: v skupinah so morali raziskati mestne ulice in najti določene znamenitosti, ob katerih so se tudi slikali. Po kosilu smo se znova skupaj z žičnico odpeljali na Ljubljanski grad, si ga pobliže ogledali ter uživali v razgledu in prostem času. Sledil je odhod domov, za nekatere dijake tudi ogled gledališke predstave v Novi Gorici, naslednje jutro pa smo se vsi poslovili od naših gostov, si izmenjali darilca in jih pospremili na avtobus, ki jih je odpeljal na letališče.

Prihajajoči dogodki

Obisk ocenjevalcev

V torek, 21. maja, nas bodo obiskali ocenjevalci iz Evropskega parlamenta.

Pogovor z eksorcistom

V torek, 21. maja, nas bo obiskal duhovnik g. Janez Kavčič in dijakom 3. letnika spregovoril o eksorcizmu – srečanje 

Ritem srca

V torek, 21. maja, se bo skupina dijakov udeležila tradicionalnega glasbenega dogodka Ritem srca, ki bo potekal na forumu Zavoda 

Sežig cveka

V torek, 21. maja, bodo maturanti obredno zažgali cvek in s tem zaključili s poukom.

Zaključek pouka za 4. letnike

V torek, 21. maja, bo zaključek pouka za 4. letnike.