Festival znanosti, 26. 9. 2018

V sredo, 26. septembra 2018, sva se udeležili predavanja v sklopu Festivala znanosti v Ljubljani. Predavanje je vodila mag. Nataša Gaši, tema pa je bila medicina v obdobju antične Grčije in Rima. V začetku predavanja smo se zbrali ob katedru, kjer nam je ga. Gaši predstavila nekaj pripomočkov, ki so jih uporabljali v medicini: med drugim nam je pokazala pripravo, s katero so odpirali in čistili gnojne rane, kožne nepravilnosti ipd. Zaradi praktičnosti (zdravniki so morali svoje manevre izvesti zelo hitro, saj so vsi posegi potekali brez anestezije) je imela priprava na vsaki strani oblikovan del s svojo funkcijo, te pa so se dopolnjevale. Pogledali smo si tudi starodavno kadilo, ki je bilo namenjeno odišavljanju skupnih prostorov. Predavateljica je nadaljevala s predstavitvijo najpomembnejših zdravnikov antike: Hipokrat, Grk iz 5. stol. pr. Kr., je bil začetnik zdravilstva, Galen, prav tako Grk, ki je deloval v Rimu nekako v času 2. stol., pa je kot prvi izpostavil pomembnost medicine in osebne higiene. Vsi, ki so delovali na področju medicine v antiki, so s svojimi dognanji močno vplivali na njen razvoj v naslednjih tisočletjih. Nama je bil najbolj zanimiv del predavanja o kozmetiki, zlasti dejstvo, da so imele bogatejše Rimljanke podložnice – t. i. cosmetae, ki so jih vsako jutro naličile, oblekle in pripravile za stike z javnostjo (od tod tudi izvira beseda »kozmetika«).
Predavanje se nama je zdelo zelo poučno in zanimivo, predvsem pa so naju navdušili predmeti, s katerimi smo še podrobneje spoznali antično medicino in si lahko zelo dobro predstavljali, kako je zdravljenje potekalo. Predavanje je bilo polno zanimivosti, a naju je nekoliko zmotil način podajanja informacij s strani sporočevalk. Očitno je bilo, da ima ga. Gaši veliko znanja o temi, vendar teh dejstev ni znala popolnoma povezati v neko strukturirano celoto. Za zaključek bi rade delile misel, da se je letošnji Festival znanosti ponovno izkazal za uspešnega.

ALI STE VEDELI, DA …
• so v antičnem Rimu za odstranjevanje umazanije uporabljali posebno strgalo? Pred namakanjem v termah so se Rimljani naoljili po celotnem telesu ter nečistoče postrgali s kože s tem pripomočkom.
• je bilo za prebivalce višjega sloja značilno, da so za pasom nosili obesek s tremi higienskimi pripomočki: kovinsko pinceto, zobotrebcem in paličico za čiščenje ušes.
• so zdravniki rane razkuževali s kisom, zobe in obleke pa si belili z urinom?
• so Rimljani verjeli, da jih določenih bolezni lahko ozdravijo uroki oz. napoji z zelo nenavadnimi sestavinami (npr. z zdrobljeno merjaščevo čeljustjo, kozlovimi iztrebki, namočenimi v vinu ipd.).
• so znali Rimljani zdraviti odprte zlome, odstranjevati sivo mreno in izvajati tudi bolj zapletene operacije?
• so Rimljanke nižjega sloja uporabljale skuhano rdečo peso kot rdečilo za usta, Rimljanke višjega sloja pa posebno vrsto ščurkov, ki so zmleti dali rdeče barvilo.
• je imel Julij Cesar rad mehkejše dlačice, zato so mu jih sužnji dnevno mazali z orehovo masko oziroma oljem, kasneje pa ga tudi dnevno depilirali.
• se da zlom kosti hitreje zaceliti z obkladki iz medu. Zlome so začeli zdraviti v vojski oziroma v gladiatorskih šolah, kjer so se zdravniki najprej zaposlovali.
• so v terme hodili obuti v sandale, saj so bila zaradi talnega in stenskega gretja tla zelo vroča.

Danaja Štegel in Urška Kranjc, 2. b

ALI STE VEDELI, DA …
• v medicini še dandanes uporabljajo latinščino, zlasti v anatomiji in diagnozah? Besedna zveza fractura aperta manus dextrae bi tako pomenila »odprti zlom desne roke«, cancer pulmonis »pljučni rak«, ruptura oculi sinistri pa »razlitje levega očesa«.
• medicinski izrazi ne izvirajo le iz latinščine, temveč tudi iz grščine? Tako se na primer po grški besedi stóma, »usta«, imenuje medicinska veja, ki raziskuje in zdravi bolezni ust, čeljusti in zob – stomatologija. Podobno psihiatrija izvira iz grške besede psyché, ki pomeni »duša« – je torej veda, ki zdravi našo duševnost.
• medicinska prisega izvira že iz časa Grkov? Njen avtor je Hipokrat iz 5. stol. pr. Kr., v njej pa je zapisal nekaj temeljnih tez, za katere si je prizadeval kot zdravnik: npr. da bo poučeval brezplačno, da bo vselej deloval v korist bolnikov, da ženskam ne bo pomagal pri splavu in da bo ohranjal poklicno molčečnost.
• simbol lekarne izvira iz antične mitologije? Palica je simbol avtoritete, kača, ki se ovija okrog nje, pa simbolizira modrost in stalno prenavljanje. Oboje je povezano z bogom zdravilstva Asklepijem, ki naj bi v življenje obujal celo mrtve.
• je Hipokrat razvil teorijo štirih telesnih sokov, na podlagi katere se je kasneje oblikoval nauk o štirih temperamentih: pri sangviniku prevladuje kri (lat. sanguis), pri koleriku žolč (gr. cholé), pri melanholiku črni žolč (gr. mélaina cholé), pri flegmatiku pa sluz (gr. phlégma).

Nika Krašna, Lara Marc, Tinkara Marc, 4.b

 

 

 

 

Prihajajoči dogodki

SIESC

Med sredo, 24. julijem, in torkom, 30. julijem, bo na šoli in v dijaškem domu potekal 68. mednarodni kongres SIESC.

Zaprtje šole v času počitnic

V času od petka, 26. julija, do nedelje, 18. avgusta, bo šola zaprta.

Teambuilding

V ponedeljek, 19. avgusta, bo za zaposlene na ŠGV organiziran teambuilding.

Izpitno obdobje

V času od torka, 20. avgusta, do torka, 27. avgusta, bo potekalo izpitno obdobje. Prijavite se v tajništvu šole.

Izobraževanje

V četrtek, 22. avgusta, bo za zaposlene na ŠGV organizirano izobraževanje.