Festival antika

Ko nas je profesorica latinščine vprašala, ali bi se rade udeležile Festivala antika, nas osem deklet ni odgovorilo pritrdilno le zato, ker bi si želele šole prost dan, ampak tudi ker smo si želele podrobneje spoznati življenje starih Grkov in Rimljanov. In tako smo se v petek, 27. septembra, s šolskim kombijem odpravile proti Ljubljani, kjer smo si v Cankarjevem domu najprej ogledale razstavo o znanosti in tehnologiji antičnih Grkov, nato pa na Filozofski fakulteti prisluhnile priznanima predavateljicama. Na prvem predavanju, ki ga je vodila uveljavljena prevajalka in raziskovalka Nada Grošelj, smo spoznavale, kako so stari Rimljani vplivali na koledar, ki ga imamo še danes. Na drugem predavanju mlade raziskovalke na oddelku za arheologijo Anje Ragolič smo imele priložnost izvedeti več o epigrafiki kot vedi, o spomenikih in napisih na njih. V kratki delavnici, ki je sledila predavanju, pa smo se lahko udeleženci tudi sami preizkusili v prevajanju besedil na spomenikih. Čas je tekel hitro; še preden smo se sploh zavedli, smo polni lepih in poučnih doživetij ter očarani nad naprednostjo starih civilizacij prispeli v Vipavo.

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Praznik sv. Nazarija

V sredo, 19. junija, se bomo v stolnici Marijinega Vnebovzetja udeležili slovesnega somaševanja duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.

Dan mladih 2024

V petek, 21. junija, se bomo v dopoldanskem času udeležili Dneva mladih, ki bo potekal v Ajdovščini.

Poletne iskrice

Dijaški dom Škofijske gimnazije Vipava organizira izkustveno doživljajske dneve za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in sicer