Festival antika

Naj živi antika!

V petek, 29. septembra, smo se dijakinje latinščine udeležile Festivala Antika, ki ga že več let zapored organizira Oddelek za klasično filologijo v Ljubljani. Od blizu smo si ogledale različne predmete, ki so jih Rimljani uporabljali v vsakdanjem življenju, med drugim higienski pribor, abakus, rimsko sončno uro … Spoznale smo opremo rimskih legionarjev, težko tudi do 30 kg, in njihovo težavno poslanstvo, kasneje pa smo prisostvovale pri uri govorjene latinščine – to nam bo ostalo v posebnem spominu, saj takega pouka nismo bile vajene. Svoj antično obarvan dan smo zaključile s sprehodom po rimski Emoni: ogledale smo si prave zanimivosti, kot so starokrščanska krstilnica, zasebna hiša s prelepimi mozaiki, javno rimsko stranišče in še marsikaj drugega. Preživele smo čudovit dan, obsijan s soncem in rimsko zgodovino!

Dijakinje 3. letnika

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Finale ŠGVizija

V ponedeljek, 17. junija, bo v času glavnega odmora potekalo finale ŠGVizije – tekmovala bosta 3. a in 2. b 

OIV vsebine

Od torka, 18. junija, do ponedeljka, 24. junija, bodo za dijake ŠGV organizirane različne OIV vsebine – v teh dneh 

Praznik sv. Nazarija

V sredo, 19. junija, se bomo v stolnici Marijinega Vnebovzetja udeležili slovesnega somaševanja duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.

Dan mladih 2024

V petek, 21. junija, se bomo v dopoldanskem času udeležili Dneva mladih, ki bo potekal v Ajdovščini.

Poletne iskrice

Dijaški dom Škofijske gimnazije Vipava organizira izkustveno doživljajske dneve za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in sicer