Enodnevne ekskurzije po Sloveniji in zamejstvu

V Gorici in Čedadu

Prvoletniki smo ekskurzijo pričeli z obiskom srednje šole Galileo Galilei v Gorici. To je italijanska javna šola, ampak jezik poučevanja in sporazumevanja v njej je slovenščina. Ustanovljena je bila za Slovence v zamejstvu. Po obisku šole smo videli tudi spominsko ploščo Edvardu Rusjanu, letalskem konstruktorju, pilotu in pionirju letalstva. 

Nato smo se sprehodili na Kostanjevico nad Gorico, kjer smo si ogledali čudovito cerkev, staro približno 400 let. Ena največjih znamenitosti v grobnici sta sarkofaga s posmrtnimi ostanki francoskega kralja Karla X. in njegovega sin Ludvika XIX. Velike dragocenosti hrani tudi samostanska – Škrabčeva – knjižnica, med njimi podpisani izvod prve slovenske slovnice: Zimske urice Adama Bohoriča. Zapomnili smo si, da knjige niso razporejene po abecedi, temveč po velikosti. 

Nato smo se zapeljali v mesto Čedad, po italijansko Cividale del Friuli. Tam smo si ogledali staro mestno jedro, znameniti Hudičev most, katedralo Marijinega vnebovzetja in Nacionalni arheološki muzej. Po svobodnem pohajkovanju v mestu smo se v veselem vzdušju vrnili pred našo gimnazijo. 

Martin Voje

Pri zibelki Slovenstva na Koroškem

Dijaki drugega letnika smo šli na Koroško v sosednjo Avstrijo. Tam smo od blizu in podrobno spoznavali svojo zgodovino in življenje slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Obiskali smo prestolnico Koroške Celovec, kjer smo si ogledali sedež Mohorjeve družbe. Odtis pretekle zgodovine smo začutili v dvorani grbov v Deželni hiši, kjer se nahaja tudi knežji kamen, ki je za Slovence še posebej pomemben, saj je na njem potekalo ustoličevanje karantanskih knezov. Ogledali smo si tudi Gosposvetsko polje, na katerem stoji Vojvodski prestol in cerkev Marijinega vnebovzetja ali Gospa Sveta, kjer hranijo tudi relikvije svetega Modesta.

Sara Sever

V Trst po novo znanje o polpretekli zgodovini

Tretjeletniki smo se odpravili v Trst. Na Opčinah se nam je pridružil naš vodnik, domačin, publicist Ivo Jevnikar, ki nas je vodil skozi Trst in nam predstavil njegove znamenitosti. Najprej smo se ustavili v Rižarni: iz nekdanje tovarne predelave riža so nacisti med vojno uredili zapor in uničevalno taborišče, v katerem je bilo zaprtih in tudi pomorjenih veliko Slovencev ter drugih žrtev. Nato smo šli v Narodni dom, kjer so nam orisali zgodbo te stavbe – borbe Slovencev za narodne pravice v Italiji – in s ponosom pokazali sedanjo slovensko knjižnico. Po krajšem sprehodu po ulicah Trsta smo prispeli do Velikega trga (uradno italijansko ime zanj je Piazza dell’Unità d’Italia) in se za dve uri podali na samostojno raziskovanje. Sledil je še ogled cerkve sv. Justa ter grške pravoslavne cerkve. Dan smo zaključili prijetno utrujeni, polni novega znanja.

Neja Pisk

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.30 

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.