Državno tekmovanje s področja geografije

V soboto, 1. 4. 2023, se je na naši šoli po več letih ponovno v živo odvijalo državno tekmovanje iz znanja geografije. Dogodek, ki se seli po različnih regijah in krajih Slovenije, smo pri nas gostili prvič. Pri celotni organizaciji smo se pod vodstvom profesorice Teje Pišot odlično odrezali.

Tekmovanja so se udeležili tekmovalci dveh stopenj: osnovnošolci in srednješolci, oboji pa so bili razdeljeni še na kategorijo A (8. in 9. razred, gimnazijci) in kategorijo B (6. in 7. razred, ostale srednje šole). Vseh tekmovalcev je bilo kar 258, spremljalo pa jih je 150 mentorjev.

Šolsko parkirišče se je s tekmovalci in mentorji napolnilo že zgodaj zjutraj, po registraciji in prevzemu malice pa se je dogodek začel s slavnostno prireditvijo v športni dvorani, na kateri so tekmovalci slišali še zadnje spodbudne besede. Resda si je naš ravnatelj v svojem pozdravu privoščil prvoaprilsko šalo, v kateri je obljubil vsem zlate plakete in še kaj, ampak vsi govorci (poleg našega ravnatelja še vipavski župan, predstojnica novogoriške območne enote Zavoda za šolstvo, koordinator tekmovanja iz državnega Zavoda za šolstvo) so poudarili pomen pridobljenega znanja in izkušenj pred končnim rezultatom.

Prvi del tekmovanja se je za srednješolce začel ob 10.00, ko so se odpravili na terenski del tekmovanja po Vipavi. Letošnja tema je bila namreč osredotočena na vode. Nato so nabrano znanje uporabili še pri teoretičnem delu pisne pole. Osnovnošolci so šli na teren po odpisanem teoretičnem delu.

Tekmovanje se je končalo ob 13.00, sledilo pa je še vrednotenje in ocenjevanje tekmovalnih pol s strani nekaterih mentorjev in drugih ocenjevalcev. 15. 4. bodo objavljeni uradni rezultati tekmovanje, za zdaj pa lahko le še držimo pesti za čim boljši rezultat naših dveh tekmovalk, Eve Grmek in Hane Mikuž. Nagrada za najboljše štiri srednješolce je nič manj kot geografska olimpijada v daljni Indoneziji.

Tisa Princes Ledinek, 2. a

Prihajajoči dogodki

Delavnica o EU

V sredo, 17. aprila, bomo aktivni v okviru EU tedna mladih. Na šoli bo Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju z 

Literarni natečaj

V četrtek, 18. aprila, se bomo udeležili literarnega natečaja, ki poteka pod geslom “Bodi pisatelj/pisateljica” – srečanje bo v Pionirskem 

Oddaja maturitetnih nalog

V četrtek, 18. aprila, je rok za oddajo maturitetnih seminarskih nalog.

Čebelarstvo

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v okviru pouka biologije in v sodelovanju z ROD Ajdovščina spoznavali svet 

Dan zemlje

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v ovkiru pouka biologije obeležili Dan zemlje.