Dijaka meseca januarja

Frida Petelinšek iz 3. B – dijakinja meseca januarja

Od 3 do 5 besed, ki te predstavijo: Ne vem točno, s katerimi besedami bi se opisala, a bi rekla, da sem precej odprta, srčna in prijetna oseba.

Na katerem področju se počutiš najbolj »doma«? Najbolj domače bi rekla, da se počutim v glasbi. Že od vedno rada poslušam klasično glasbo in tudi jazz mi postaja vedno bolj všeč.

Izkušnja, ki ti je ostala v spominu? Težko si izberem le eno izkušnjo, ker sem doživela že toliko čudovitih reči, a če bi res morala eno izbrati, bi rekla: poletni dnevi v Taizéju, ker so mi vsako leto dali duhovno moč in čas, da sem se res poglobila vase.

Ali imaš življenjski cilj, ideal ali vsaj začrtano pot? Moj cilj je, da bi v prihodnosti znala ustvariti dobro kariero na področju, ki mi bo všeč, in si kasneje ustvarila lepo družino, s katero bi prepotovala svet in videla čim več stvari.

Misel, ki je tvoje življenjsko vodilo? Življenjskega vodila v resnici nimam, mi je pa ostalo v spominu s taizéjskega srečanja v Ljubljani, ko je taizéjski brat rekel, da se moramo v življenju vprašati, ali smo romarji ali turisti.

David Belac iz 4. B – dijak meseca januarja

Od 3 do 5 besed, ki te predstavijo: Samoiniciativen, potrpežljiv, požrtvovalen, ambiciozen. Pogosto me zanima, kako daleč lahko pridem na novih področjih.

Na katerem področju se počutiš najbolj »doma«? Zdi se mi, da sem relativno vsestranski. Že od malega mi gredo dobro igranje, improvizacija, nastopanje. Vseeno rad iščem nova področja, na katerih lahko nadgradim kompetence, sproti odkrivam stvari, ki mi uspevajo. Recimo igranje kitare, pisanje pesmi, podjetniške ideje. Veliko časa vlagam v stvari, ki me veselijo.

Izkušnja, ki ti je ostala v spominu? Med pisanjem sta se mi porodili dve zanimivi izkušnji, in sicer, kako sem pri 8 letih zaslužil z ilegalno prodajo kristalov in kako sem sestri podaril personalizirano knjigo. Tokrat se bom osredotočil na slednjo:

V spominu mi bo ostal projekt lažne knjige za sestrin 18. rojstni dan. V petek, dan pred njenim dejanskim rojstnim dnem, sem bil dopoldan dežuren za recepcijo, kar mi je dalo dovolj časa, da z računalnikom ustvarim »letom primerno« platnico za knjigo. Vulgaren dvoumen naslov, slika, ki ga odraža, spremna beseda in komentarji, značke priznanj, serijska številka, založba … Platnica je bila neločljiva od pravih. Povezal sem se s kopirnico, uredil, da platnico pred zaprtjem pobere znanec, vanjo ovil obstoječo knjigo in BUM – še isti dan imaš orodje, s katerim lahko plašiš nič hudega sluteče soljudi. Sestra se je samo usedla in opazovala okolje. Cimre so izgubile zaupanje vanjo. Bila je dobra knjiga.

Ali imaš življenjski cilj, ideal ali vsaj začrtano pot? Rad bi izkoristil svoje danosti, svoje hobije peljal naprej tudi v obdobju zaposlitve, jih tudi unovčil. Sicer pa nameravam s sošolcem Ambrožem razvijati podjetniško idejo, s katero smo si z ekipo pridobili posebno nagrado za najboljši nastop in trajnostni projekt norveškega finančnega mehanizma v okviru tekmovanja v podjetniških idejah Popri. Verjamem, da bom v življenju razvil tudi kakšno drugo idejo in spoznal marsikatere zanimive ljudi.

Misel, ki je tvoje življenjsko vodilo? Življenje temelji na izkušnjah. Čim več situacij želim preživeti, da življenje dobi vsebino in pomen. Bolj kot so izkušnje čudne, tem boljše zgodbe prinesejo.

Aktualne objave

Prihajajoči dogodki

Finale ŠGVizija

V ponedeljek, 17. junija, bo v času glavnega odmora potekalo finale ŠGVizije – tekmovala bosta 3. a in 2. b 

OIV vsebine

Od torka, 18. junija, do ponedeljka, 24. junija, bodo za dijake ŠGV organizirane različne OIV vsebine – v teh dneh 

Praznik sv. Nazarija

V sredo, 19. junija, se bomo v stolnici Marijinega Vnebovzetja udeležili slovesnega somaševanja duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.

Dan mladih 2024

V petek, 21. junija, se bomo v dopoldanskem času udeležili Dneva mladih, ki bo potekal v Ajdovščini.

Poletne iskrice

Dijaški dom Škofijske gimnazije Vipava organizira izkustveno doživljajske dneve za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in sicer