Dajmo solidarnosti zagon

V torek, 16. 4. 2019, se je osem dijakinj Škofijske gimnazije Vipava udeležilo delavnice v MKC Hiši mladih v Ajdovščini. Delavnica je potekala v okviru Zavoda za razvoj mobilnosti mladih Movit Ljubljana. Glavno vodilo pogovora in aktivnosti je bila solidarnost – kaj nam ta pomeni osebno in v širši v družbi. Ugotavljali smo, da k solidarni družbi vodijo predvsem negovani osebni odnosi, medsebojna pomoč ter zgled ali vzor prek dejanj. Spoznali smo dejanske primere solidarnosti (in tudi nesolidarnosti), vzroke, da ta ni dovolj popularna v družbi, pa tudi, kako sebi postaviti mejo, da solidarnost in pomoč ne preideta v izkoriščanje in pretiravanje.
Dogodek je bil tudi odlična priložnost, da smo lahko spoznali dejavnosti in projekte Evropske solidarnostne skupnosti. Ta namreč združuje mlade pri prizadevanjih za bolj vključujočo družbo, pri pomoči najbolj ranljivim osebam in reševanju družbenih izzivov. Namenjena je mladim, ki želijo pomagati, se učiti in osebnostno rasti med pridobivanje izkušenj v tujini in doma.
Delavnica je bila zagotovo pozitivna izkušnja, saj je vsem nam odprla oči in v razmislek pustila vprašanje, ali smo sami dovolj pripravljeni pomagati in potrebe drugih postaviti (vsaj včasih) pred svoje.
Ema Batagelj, 3. c

FOTO: Flora Hodak, 3. cFOTO: Flora Hodak, 3. c

Prihajajoči dogodki

Teden molitve

V tednu od 14. do 21. aprila tudi na ŠGV molimo za nove duhovne poklice – akcija poteka pod geslom 

Glasbeni abonma

V ponedeljek, 15. aprila, se bodo dijaki v Kulturnem domu Nova Gorica udeležili glasbenega abonmaja.

Čebelarstvo

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v okviru pouka biologije in v sodelovanju z ROD Ajdovščina spoznavali svet 

Dan zemlje

V petek, 19. aprila, bodo dijaki 1. letnika v ovkiru pouka biologije obeležili Dan zemlje.

Govorilne ure v aprilu

Govorilne starše za dijake ŠGV bodo v ponedeljek, 22. aprila od 17.15 dalje – prijavite se lahko v tajništvu šole.