Evropske volitve

KAKO BODO NA EVROPSKIH VOLITVAH GLASOVALI ŠKOFIJCI?

 

To vprašanje nas je Iskraše pestilo v zadnjem obdobju, ko nam z vseh strani govorijo, kako pomembno je, da volimo. Zato smo med polnoletne dijake tretjega in četrtega letnika razdelili kratko anketo o prihajajočih evropskih volitvah. Tukaj so rezultati.

Najprej nas je zanimalo, koliko dijakov ŠGV bo sploh šlo na volitve. Z veseljem smo ugotovili, da se bo volitev udeležilo kar 85 % dijakov. Slovenija – kar zgleduj se!

Med razlogi za udeležbo na volitvah je bil največkrat naveden razlog, da je to “moja državljanska dolžnost”. Drugi razlogi so bili: “ker je tako prav”, “ker so to moje prve volitve” in “ker hočem prispevati k boljši prihodnosti”. Med razlogi za neudeležbo pa je prevladovalo mnenje, da imajo dijaki na voljo premalo informacij za utemeljeno odločitev.

Nadalje nas je zanimalo, za katere stranke nameravajo glasovati naši dijaki. Nepresenetljivo prevladujejo desno usmerjene stranke; vodi skupna lista SDS in SLS s 31 % glasov, sledi NSi z 28 % glasov, na tretjem mestu pa je Lista Marjana Šarca s 17 % glasov. Po nekaj glasov si od naših dijakov lahko obetajo stranke SNS, DD Dobra država, Zedinjena Slovenija in Zeleni Slovenije.

Seveda pa volimo predvsem evropske stranke, ne slovenskih. Zato smo dijaki vprašali, ali vedo, da se stranke na evropski ravni povezujejo v evropske stranke oz. zavezništva. S to informacijo je bilo seznanjenih 76% dijakov.

Želeli smo tudi vedeti, katere evropske stranke dijaki sploh poznajo. Nepresenetljivo je najbolj poznana Evropska ljudska stranka, katere član je tudi Lojze Peterle, ki nas je tudi obiskal na šoli. Druga najbolj pozana je Evropska zelena stranka, na repu poznavanja pa je Evropska svobodna zveza.

Nazadnje nas je zanimalo, ali mladi volivci vedo, s katero evropsko stranko se povezuje stranka, ki ji bodo namenili svoj glas. To ve “le” 61% dijakov naše šole, kar je najmanj Spodbuden rezultat v tej anketi.

Na koncu lahko rečemo, da so škofijci ljudje, ki se zavedajo pomembnosti volitev in se nanje tudi pripravijo. Morda bi se morali po nas zgledovati tudi drugi državljani Slovenije.

 

Domen Medvešček, 2. a

Prihajajoči dogodki

Sveta maša ob godu

V ponedeljek, 27. maja, bomo ob 10.00 obhajali sveto mašo ob godu blaženega Alojzija Grozdeta.

Večdnevna ekskurzija

Od srede, 29. maja, do sobote, 1. junija, bosta za dijake 1. in 3. letnika potekali večdnevni ekskurziji: prvoletniki se 

Matura SLO

V sredo, 29. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz slovenščine.

Matura PSI

V četrtek, 30. maja, bo za dijake 4. letnika potekala matura iz psihologije.

Sveto rešnje telo in kri

V četrtek, 30. maja, bomo obeležili krščanski praznik Svetega rešnjega telesa in krvi s sveto mašo, ki bo ob 9.10